Relieful şi clima

Relieful

Comuna Sageata este dezvoltata pe un teren cu vai largi si dune de prafuri nisipoase, forma de relief dominant fiind campia. Inaltarea in bloc a regiunii, de la sfarsitul pliocenului si pana la pleistocen, a stimulat crearea unui relief de o mare complexitate, cu evidente caractere de tinerete, permanent in schimbare.
Din punct de vedere morphologic, Campia Buzaului este o regiune de acumulare, caci Campia Romana si in special zona de divagare sunt rezultatul actiunii reciproce dintre miscarile tectonice negative cu amplitudini si variatii diferite si procesul de acumulare efectuata de raul Buzau.
O specificitate a zonei este prezenta unor vechi vai largi ale raului Buzau, sinuase, care in perioadele cu precipitatii mari se prezinta cu fenomene de stagnare a apei la suprafata, provocand formarea unor balti.

Clima si calitatea aerului

Comuna Sageata, datorita amplasarii sale in partea de sud-est a judetului Buzau, determina aspecte de clima specifice acestei zone. Aceasta are un caracter dominant continental. larna este foarte frig din cauza crivatului care sufla cu putere, neavand nici un obstacol in cale. Ea incepe cam pe Ia 6 Decembrie (Sfantul Nicolae), alte ori mai din timp. Toamna timpul este mai mult ploios, ploile incepand din luna septembrie de multe ori mai lmpiedica, pentru un timp, activitatile agricole. Primavara, vanturile bat reci si aspre, iar ploile sunt dese. Vara este foarte calduroasa, prin luna iulie inregistrandu-se cele mai mari temperaturi, acestea ajutand foarte mult Ia coacerea cerealelor. Oamenii cunosc dupa cum bat vanturile si dupa ploi (daca acestea cad in luna martie, atunci este semn bun) cand este an imbelsugat.

Text preluat din “Strategia de dezvoltare locala a comunei Săgeata, judeţul Buzău pentru perioada 2014-2020”

Comments are closed.